/, O atletici/Kako da se dete zadrži u sportu?

Kako da se dete zadrži u sportu?

By | 2018-05-29T14:20:20+00:00 November 24th, 2014|Blog, O atletici|Comments Off on Kako da se dete zadrži u sportu?

Kako zadrzati dete u sportu?Da li se i Vi pitate kako zadržati dete u sportu?Verujemo da je cilj svakog roditelja da njegova deca imaju što lepši i kvalitetniji život. Kvalitetan život obuhvata različite aspekte, a svakako da su vrlo važni i briga o telu, zdravom životu, da se dete nalazi u zdravom okruženju i pripremi za izazove u budućem životu. To je ono što, prema našem mišljenju, nudi sport.

Kako bi se postigli zapaženiji rezultati u sportu, kao što većina nas zna, nije dovoljan samo talenat. Potrebno je vreme, predan rad, posvećenost i odgovarajući mentalni sklop to jest ličnost pravog sportiste i pobednika. Zadržati dete u sportu i razviti ga kao osobu nije lako, ali svakako da postoji mnogo načina i ideja koje možemo primeniti (i treneri, i Vi roditelji.) U ovom tekstu biće više reči o tome.

1. Dopustiti detetu da proba nekoliko sportova ili disciplina

Potrebno je da se dete pronađe u sportu, da proba razne vrste sportova i odabere onaj sport za koji ima najviše predispozicija i koji zaista voli. Ne preporučujemo da dete proba po 15 sportova pre nego što se “pronađe,” ali svakako da treba da postoji period u kom će dete trenirati dva sporta istovremeno, ili promeniti sport.

Mnoga deca dožive vrlo rano to da se zasite određenog sporta zbog rane specijalizacije za određenu disciplinu, stoga je vrlo važno (a naročito u atletici) da treninzi budu raznovrsni i da uključuju sve discipline.

 

2. Uživanje u sportu i treningu

Treninzi i takmičenja treba deci da budu izvor zadovoljstva, ono što im dan čini lepšim i čemu se raduju. Ako to prestane, opasnost je da će se dete postepeno sve više udaljavati od sporta.

Ukoliko primetite da je detetu na treningu dosadno, da nerado odlazi ili se vraća neraspoloženo, potrebno je razgovarati sa trenerom o tome i kako bi ta situacija mogla da se promeni. Potrebno je uneti neke promene u treninge ili uvesti neke vansportske aktivnosti u kojima če deca iz kluba zajedno učestvovati i zabaviti se (kao na primer odlazak na klizanje, na painball…)

 

3. Dobar tim, odnosno ekipa za treniranje

Važno je da trener ume da stvori lepu atmosferu za treniranje i takmičenje. To je atmosfera u kojoj vlada saradnja, međusobna podrška i vedra atmosfera.

Normalno je da se ponekad jave konflikti, ali poenta je da se deca zajedno uz pomoć trenera nauče da prevaziđu te konflikte.

 

4. Dobar odnos sa trenerom

“A coach is someone who can give correction without causing resentment.”    –John Wodden (čuveni košarkaški trener)

Između trenera i sportiste mora postojati međusobno poštovanje, poverenje i saradnja. Da bi se sve to stvorili potrebno je vreme i obostrani trud. Važno je da sportista i trener otvoreno komuniciraju i da upoznaju jedno drugo.

Treneri imaju vrlo važnu ulogu, a to je i da nauče decu kako da se nose sa neuspehom, i kako da stvore stabilnost u treniranju i takmičenjima.

 

5. Rasterećenost deteta

Bilo kakav pritisak na dete od strane roditelja nekada može negativno uticati na motivaciju deteta da se bavi sportom. Roditelji bi svakako trebali biti uključeni u treninge i takmičenja deteta, ali nikako u toj meri da deci postavljaju nerealne zahteve ili pritisak na njih da uvek moraju pobediti.

Često čujemo na treningu komentare roditelja kao na primer: “Razvali ih” ili “oderi ih”. Prema našem mišljenju ovakvi komentari nemaju mesto u sportu, govore o nepoštovanju drugih sportista i nisu prikladni. Roditelji bi trebalo da nauče da se kontrolišu i navijaju za decu uz lepše reči i ohrabrenje.

 

6. Doživljavanje uspeha u sportu

Ono što je presudno za bavljenje i ostajanje u sportu je motivacija, a ona se podstiče na razne načine. Jedan od načina je da dete oseća da je u nečemu dobro, da čuje pohvalu i da zna da napreduje.

Potrebno je da treneri prepoznaju kada se kod sportiste javi pad motivacije i deluju što pre.

 

7. Naučiti dete kako da se nosi sa neuspehom i razočarenjem

U sportu kao i u životu, sa vremena na vreme dese se neke neočekivane stvari, ne ostvari se sve što smo planirali. To kako se nosimo sa gubicima i razočarenjima odlučuje naš dalji tok budućnosti.

Roditelji ovde mogu mnogo pomoći (ako nisu od onih roditelja koji su nezainteresovani i ni sami ne znaju kako da se nose sa neuspehom) tako što će razgovarati sa detetom.

Razne priče o drugim sportistima ili lične priče i iskustva iz života roditelja mogu pomoći detetu da shvati da je normalno na se ponekad doživi neuspeh, ali je vrlo važno šta činimo dalje, nakon što se neuspeh desi.

 

8. Biti strog prema detetu (kada to treba)

Da, deca će često i izmišljati da im se ne ide na trening jer imaju da uče ili ih sad baš boli stomak. Mi dobro znamo da je sve stvar dobre organizacije i da onaj ko nešto želi da uradi, uvek će pronaći vremena za to što želi.

Važno je da roditelj prepozna kada dete izmišlja izgovore da ne ode na trening ili takmičenje i ne dopusti da ti izgovori budu ono što će i njega (roditelja) ubediti.

 

Eto, toliko od nas za sada, ako imate neke komentare vezano za ovaj tekst, biće nam drago da ih čujemo.

Pročitajte još i:

Kako da dete zavoli treninge?

About the Author:

Dejana je atletičarka kluba, osnivač kluba i trener. Diplomirani je profesor sporta i fizičkog vaspitanja (usmerenje trener atletike). Diplomirani je inženjer preduzetničkog menadžmenta (FTN u Novom Sadu). Odustala je od ideje da se bavi menažmentom jer joj se nije sviđao taj posao i odlučila da se bavi sportom i sportskom animacijom. Poseduje osnovnu licencu Atletskog saveza Srbije za rad u atletici broj 1/266. Dejana je autor bloga na ovom sajtu. Atletikom se bavi od malena, disciplina trčanje na srednje pruge. Značajniji rezultati: III mesto na 1500m na prvenstvu Srbije u Novom Sadu 2016; III mesto na prvenstvu Srbije na 10.000m na stazi u Sr. Mitrovici 2017; III mesto na prvenstvu Srbije u dvorani na 800m, Beograd 2017; 4. mesto na 3000m na prvenstvu Srbije u Kruševcu 2017. godine. Vaše ideje i komentari za websajt i blog su dobrodošli.