/, O atletici/Kako motivisati dete da se bavi atletikom?

Kako motivisati dete da se bavi atletikom?

By | 2015-11-18T18:44:20+00:00 November 18th, 2015|Blog, O atletici|Comments Off on Kako motivisati dete da se bavi atletikom?

Svi bi da igraju fudbal…

Možda neki roditelji žele da se njihovo dete bavi baš atletikom jer vide lepotu i popularnost ovog sporta, ali detetu se eto atletika ne sviđa. U ovom tekstu biće izneti neki od argumenata koji mogu poslužiti roditeljima. Ipak, moje mišljenje je da detetu treba pružiti priliku da proba i druge sportove, pre nego što se odluči za onaj sport u kome se najbolje pronalazi i za koji ima najviše talenta.

 

1. Objasniti detetu mogućnosti koje atletika pruža (druženja, putovanja…)

Atletika je sport koji pruža mnoštvo takmičenja, putovanja i druženja. Dečaci i devojčice treniraju zajedno, tako da su treninzi mnogo zanimljiviji, prijateljstva bolja i nema svađe i rasprava kao u drugim sportovima. Na primer, poznato je koliko su česti sukobi i svađe u ekipnim sportovima, kao i u sportovima gde treniraju samo devojčice ili samo dečaci.

Atletski kubovi su sportski klubovi koji najviše promovišu zdrave navike, često se organizuju zajednička pešačenja, odlasci u prirodu…

I još nešto: ne postoji zavist ili ljubomora među decom jer postoji mnoštvo disciplina i kategorija, tako da deca nisu jedni drugima suparnici.

 

2. Objasniti detetu značaj stvaranja zdravih navika

Roditelji svom detetu trebaju objasniti koliko je važno da se još u toku detinjstva formiraju zdrave navike. Sport je tu da pomogne jer uči decu značaju pravilne ishrane, redovnoj fizičkoj aktivnosti, ali i mnogim drugim drugim stvarima.

 

Darya Klishina – jedna od najlepših sportistkinja na svetu

3. Objasniti detetu kako će atletika uticati na njegov izgled

Poznato nam je koliko je dobar izgled danas veoma važan mladima. Nema potrebe objašnjavati kako izgledaju atletičari i atletičarke. Možda je ovaj argumenat najslabiji u odnosu na ostale 🙂

 

4. Objasniti detetu kako će mu atletika pomoći da razvije svoju ličnost

Da, ličnost osobe pobednika. U atletici ne postoji mogućnost prevare ili nameštanja rezultata. Rezultati su ti koji govore o napretku i uspehu, i zato je svaki taj uspeh i mali napredak veoma vredan. Kroz ovaj sport deca uviđaju kako se uz kontinitet treninga i uz kvalitetan trenažni proces i kvalitetan rad može postići čak i ono što se čini daleko i nedostižno.

Ne zaboravimo i značaj mentalnog treninga. Atletika je idealna jer uči dete kako da koristi svoje mentalne sposobnosti, uči dete kako se postiže koncentracija i uči značaju samopouzdanja.

 

5. Objasniti detetu prednosti individualnih sportova

Neka deca su možda rođeni individualci, tako da se lako pronalaze u individualnim sportovima kao što su plivanje, tenis, gimnastika… Prednosti individualnih sportova? Deca uče da se oslanjaju na sebe i na sopstvena zalaganja, razvoj samostalnosti, razvoj  samopouzdanja, smanjena agresivnost, manje konflikata i neprijatnih situacija.

Ipak, atletika ima i timske discipline, a to su štafete 4x100m i 4x400m. Tu je i mnoštvo ekipnih takmičenja kao što su KIDS Athletics takmičenja za mlađe uzraste i kupovi Srbije za starije uzraste, gde se vrednuje učinak cele ekipe.

 

6. Deca koja su u nekom drugom sportu: objasniti im kako atletika može uticati na njihovo poboljšanje

Poznato je da je atletika bazični sport. Dakle, atletski treneri poseduju znanja i sistem treninga koji daju konkretne rezultate i služe razvoju brzine, snage, eksplozivnosti, skočnosti, izdržljivosti…

 

7. Odabrati dobar klub i kvalitetne trenere

Vrlo je važno odabrati trenere sa adekvatnim obrazovanjem i iskustvom u sportu,  one klubove gde su treninzi za decu koncipirani tako da deca imaju kvalitetne treninge, ali gde postoji mera u intenzitetu treninga. Treninzi ne bi trebali biti uvek istog intenziteta (treninzi treba da budu različiti po obimu, intenzitetu i vežbama koje se primenjuju).

Možda među roditeljima vlada mišljenje da je kvalitetan trening samo onaj gde se teško i naporno radi, ali roditelji trebaju da imaju u vidu i uzrast deteta i spram toga značaj igre, uživanja i opuštenosti dece na treningu.

 

Saznajte još i zašto:

Zašto atletiku nazivaju kraljica sportova?

About the Author:

Dejana je atletičarka kluba, osnivač kluba i trener. Diplomirani je profesor sporta i fizičkog vaspitanja (usmerenje trener atletike) i diplomirani je inženjer preduzetničkog menadžmenta. Odustala je od ideje da se bavi menažmentom jer joj se nije sviđao taj posao i odlučila da se bavi sportom i sportskom animacijom. Poseduje osnovnu licencu Atletskog saveza Srbije za rad u atletici broj 1/266. Dejana je autor bloga na ovom sajtu. Atletikom se bavi od malena, disciplina trčanje na srednje pruge. Značajniji rezultati: III mesto na 1500m na prvenstvu Srbije u Novom Sadu 2016; III mesto na prvenstvu Srbije na 10.000m na stazi u Sr. Mitrovici 2017; III mesto na prvenstvu Srbije u dvorani na 800m, Beograd 2017; 4. mesto na 3000m na prvenstvu Srbije u Kruševcu 2017. godine. Vaše ideje i komentari za websajt i blog su dobrodošli.