/, O atletici, Takmičenja/Kako se boduju takmičenja u dečijoj atletici

Kako se boduju takmičenja u dečijoj atletici

By | 2021-05-07T21:08:25+00:00 May 7th, 2021|Blog, O atletici, Takmičenja|Comments Off on Kako se boduju takmičenja u dečijoj atletici

Dečija atletika je zanimljiva za gledanje i navijanje. Na takmičenjima u dečijoj atltici deca se prvo dele u timove. Na primer ako ima 12 dece, podeliće se u 4 tima po troje dece. Timovi će biti, na primer – plavi, zeleni, žuti i narandžasti tim. Ima dakle 4 tima po troje dece.

Zatim sledi zajedničko zagrevanje i vežbe oblikovanja.

Nakon toga deca se takmiče u disciplinama koje su na programu. Deca se u atletici takmiče u disciplinama kao što su

-trka na 50m sa preponama

-trčanje poligona

-bacanje vorteksa

-skakanje u džakovima

-vučenje kanapa

-bacanje medicinke

-Formula 1

-Skok u dalj iz mesta ili sa zaletom…

Prva disciplina – 50m prepone

Na primer, prva disciplina je trka na 50m prepone. Imamo 4 tima po četvoro dece. Trku na 50m prepone trčaće po 4 deteta, po jedno dete iz svakog tima. Trku trče Janko, Živko, Petar i Dragomir. U trci je najbrži bio Petar, zato on dobija 4 boda. Drugi je bio Dragomir i on osvaja 3 boda. Treći je bio Živko i on osvaja 2 boda. Najsporiji je bio Janko i on osvaja 1 bod. Bodovi se upisuju u tabelu, kao na slici.

Zatim sledi druga trka na 50m prepone. Trči dete iz svakog tima koje je drugo po redu u timu. Dakle trče 4 deteta, po jedno iz svakog tima. Trče Rada, Mara, Paja i Ostoja. Ostoja je bio najbrži i osvaja 4 boda. Drugi je bio Paja i on osvaja 3 boda. Treća je bila Rada i ona osvaja 2 boda. Najsporija je bila Mara i ona osvaja 1 bod. Bodovi se upisuju u tabelu, kao na slici. I zatim, kada sva deca istrče trku na 50m prepone, sabiraju se bodovi. Za svaki tim sabiraju se bodovi u toj disciplini.

U disciplini 50 m prepone žuti tim se sakupio ukupno 7 bodova, plavi tim 5 bodova, narandžasti tim 10 bodova, a zeleni tim 8 bodova. Tako sledi i bodovanje timova.

Imamo 4 tima. Ekipa koja je bila najbolja u disciplini 50m prepone je bila naranžasta ekipa (10 bodova) i zato osvajaju 4 boda. Sledeći su bili zeleni sa osvojenih 8 bodova. Zeleni osvajaju 3 boda. Žuti su imali 7 bodova i osvajaju 2 boda. Najmanje bodova su imali plavi, samo 5 bodova. Plavi osvajaju samo 1 bod.

 

Druga disciplina – štafeta

Deca trče 4x50m.

Trče sva četiri tima istovremeno. Na startu se nalaze 4 deteta, po jedno dete iz svakog tima. Oni trče 50m i predaju štafetu svom kolegi iz tima. Zatim on predaje štafetu svom kolegi iz tima i tako dalje.

Gleda se koja je ekipa najbrže istrčala štafetu. Najbrža ekipa osvaja 4 boda. Druga ekipa osvaja 3 boda. Predzadnja ekipa 2 boda i poslednja ekipa 1 bod.

To se upisuje u tabelu, kao na slici.

Zatim sledi treća disciplina.

Treća disciplina – bacanje vorteksa

Bacanje vorteksa

Vorteks je sprava za bacanje koja se koristi u atletici i američkom fudbalu, kako bi se vežbala tehnika. Izgledom podseća na raketu, dužine je oko 35cm. Prednji deo vorteksa podseća umanjenu loptu za američki fudbal, i na njemu se nalaze dva otvora. Zbog ovih otvora vorteks kada se baci ima pištav zvuk.

Vorteks je težine oko 200-300 grama.

Deca uzimaju mali zalet i bacaju vorteks najdalje što mogu.

Iz svakog tima prvo bacaju deca pod rednim brojem jedan. Vorteks bacaju Janko, Živko, Petar i Dragomir. U vorteksu je najbrži bio Janko, on je bacio najdalje i zato on dobija 4 boda. Drugi je bio Petar i on osvaja 3 boda. Treći je bio Dragomir i on osvaja 2 boda. Najmanje je  bacio vorteks Živko i on osvaja 1 bod. Bodovi se upisuju u tabelu, kao na slici. I zatim sabiramo bodove za disciplinu bacanje vorteksa za svaki tim.

Nakon bacanja vorteksa sledi poslednja disciplina, vučenje kanapa.

Četvrta disciplina – vučenje kanapa

Kanap prvo vuku žuti protiv naradžastih. Ekipa koja je jača ulazi u finale. Žuti su pobedili naranžaste i žuti su ušli u finale.

Zatim vuku kanap plavi protiv zelenih. Pobedili su plavi i oni ulaze u finale.

Za treće mesto se bore naranžasti protiv zelenih.

Narandžasti su u borbi za treće mesto pobedili zelene. Zeleni su najslabija ekipa i osvajaju samo 1 bod. Naradžasti su treće mesto i osvajaju 2 boda.

U finalu se bore žuta i plava ekipa. Ono se bore za prvo mesto, to jest za 4 boda. U finalnoj borbi u vučenju kanapa između žutih i plavih su pobedili plavi. Plavi osvajaju 4 boda. Oni su najjača ekipa. Drugo mesto su žuti i oni osvajaju 3 boda.

Sledi sabiranje bodova u svim disciplinama i proglašenje pobednika.

Sabiranje bodova u svim disciplinama i proglašenje pobednika

Na takmičenju je bilo 4 discipline i sada sabiramo sve bodove koje su ekipe osvojile u disciplinama.

Sabiranje izgleda ovako. Pobedili su žuti jer su osvojili najviše podova, kada se saberu sve discipline.

 

 

About the Author:

Dejana je atletičarka kluba, osnivač kluba i trener. Diplomirani je profesor sporta i fizičkog vaspitanja (usmerenje trener atletike) i diplomirani je inženjer preduzetničkog menadžmenta. Odustala je od ideje da se bavi menažmentom jer joj se nije sviđao taj posao i odlučila da se bavi sportom i sportskom animacijom. Poseduje osnovnu licencu Atletskog saveza Srbije za rad u atletici broj 1/266. Dejana je autor bloga na ovom sajtu. Atletikom se bavi od malena, disciplina trčanje na srednje pruge. Značajniji rezultati: III mesto na 1500m na prvenstvu Srbije u Novom Sadu 2016; III mesto na prvenstvu Srbije na 10.000m na stazi u Sr. Mitrovici 2017; III mesto na prvenstvu Srbije u dvorani na 800m, Beograd 2017; 4. mesto na 3000m na prvenstvu Srbije u Kruševcu 2017. godine. Vaše ideje i komentari za websajt i blog su dobrodošli.