/, O atletici, Takmičenja/Kako treba da izgleda trening pre takmičenja za mlađe pionire?

Kako treba da izgleda trening pre takmičenja za mlađe pionire?

By | 2019-03-11T07:37:37+00:00 July 5th, 2018|Blog, O atletici, Takmičenja|Comments Off on Kako treba da izgleda trening pre takmičenja za mlađe pionire?

 

Trening pre takmičenja

Želim i ja medalju 🙂

Trening pre takmičenja (za uzrast mlađi pioniri u atletici) ne treba da bude jako težak, već treba samo da pripremi organizam za predstojeće takmičenje. Deca mlađe pionirskog uzrasta su deca uzrasta 10-13 godina. U ovom uzrastu deca još uvek treba da uče i vežbaju sve discipline, iako su možda već pronašli koja disciplina im najbolje ide.  Poslednji trening pre takmičenja za uzrast mlađi pioniri bi trebalo da izgleda ovako:

1.Uvodni deo treninga

Radi se klasično zagrevanje i istezanje. Lagano trčanje 1000-1200m, a zatim vežbe oblikovanja i istezanja u trajanjun od oko 10 minuta.

2. Glavni deo treninga

2.1. Sprinterske vežbe i ubrzanja

Sprinterska vežba se radi 15 metara pri čemu treba voditi računa da je akcenat na frekvenciji pokreta i da se ne ide previše u prostor. Nakon sprinterske vežbe radi se ubrzanje dužine oko 50m. Nakon odrađene prve sprinterske vežbe i prvog ubrzanja hoda se do početnog mesta i radi se druga sprinterska vežba.

Sprinterske vežbe su:

1. niski skip

2. svaki treći podizanje kolena

3. svaki treći zabacivanje kolena

4. izbacivnje potkolenica

5. zabacivanje potkolenica unazad

6. visoki skip

 

2.2.Priprema za odabranu disciplinu

Nakon odrađenih sprinterskih vežbi i ubrzanja treba da se napravi mala pauza oko 5 minuta. Zatim se prelazi na pripremu za odabranu disciplinu na takmičenju:

*Deca koja trče sprint na 60m, 100m, 200m ili 300m – rade startni blok.

*Deca koja trče 60m – rade 3x10m iz startnog bloka, 2x20m iz startnog bloka i 1x30m iz startnog bloka

*Deca koja trče 200m ili 300m – rade 3x20m iz startnog bloka, 2x40m iz startnog bloka i 1x100m iz startnog bloka

*Deca koja trče  600m – rade 2x100m i 1x300m. Ovih 300m treba da se trče na tempu za 600m.

*Deca koja će skakati u vis treba da urade preveru zaleta za vis dva puta. Zatim treba da izvedu 2-3 skoka na manjoj visini.

*Deca koja će skakati u dalj treba da urade preveru zaleta za dalj dva puta (da vide da li im je zalet dobar). Zatim treba da izvedu 2-3 probna skoka.

*Deca koja će trčati prepone (60m prepone) treba da urade:

-vežbe na preponama– napadanje prepona iz visokog skipa svaki put levom nogom, zatim svaki pu desnom nogom (to ukupno 6 puta). Zatim pretrčavanje prepona iz četiri koraka (ukupno 4 puta). Nakon toga treba da urade:

-napadanje prve prepone (start iz startnog bloka i napad prve prepone).

-napadanje druge prepone (start iz startnog bloka i napad prve i druge prepone).

-napadanje treće prepone (start iz startnog bloka i napad prve, druge i treće prepone).

*Deca koja će bacati kuglu:

– tri puta bacanje kugle obema rukama unapred iz polučučnja

– tri puta bacanje kugle obema rukama unazad iz polučučnja

– dva puta bacanje kugle iz mesta

– dva puta bacanje kugle sa zaletom

 

3. Završni deo treninga

3.1. Vežbe snage

Vežbe snage, 10 ponavljanja, 2 serije

1.Početni položaj ležeći na leđima, ruke su ukrštene iza glave a noge savijene u kolenima. Odizanje gornjeg dela tela – trbušnjaci

2.Početni položaj ležeći na trbuhu uzručenje, odizanje ruku, pri čemu je važno da su ruke ispružene u laktovima, a noge su priljubljene uz zemlju – leđni

3. Početni položaj ležeći na boku, oslonac je na levom laktu i levom stopalu. Podizanje kukova, izdržaj 3 sekunde, a zatim vraćanje u početni položaj  5×1 strana i 5x druga strana.

4. Čučnjevi

5. Sklekovi

3.2. Statičko istezanje – u trajanju od 10 minuta.

 

Nakon ovoga deca su spremna za takmičenje. Srećno 🙂

Isto tako dobro je da trener porazgovara sa decom pre takmičenja i pripremi ih psihološki.

About the Author:

Dejana je atletičarka kluba, osnivač kluba i trener. Diplomirani je profesor sporta i fizičkog vaspitanja (usmerenje trener atletike) i diplomirani je inženjer preduzetničkog menadžmenta. Odustala je od ideje da se bavi menažmentom jer joj se nije sviđao taj posao i odlučila da se bavi sportom i sportskom animacijom. Poseduje osnovnu licencu Atletskog saveza Srbije za rad u atletici broj 1/266. Dejana je autor bloga na ovom sajtu. Atletikom se bavi od malena, disciplina trčanje na srednje pruge. Značajniji rezultati: III mesto na 1500m na prvenstvu Srbije u Novom Sadu 2016; III mesto na prvenstvu Srbije na 10.000m na stazi u Sr. Mitrovici 2017; III mesto na prvenstvu Srbije u dvorani na 800m, Beograd 2017; 4. mesto na 3000m na prvenstvu Srbije u Kruševcu 2017. godine. Vaše ideje i komentari za websajt i blog su dobrodošli.