/, O atletici/Kojim sportom da se bavim kada ostarim?

Kojim sportom da se bavim kada ostarim?

By | 2019-03-11T07:38:20+00:00 January 21st, 2018|Blog, O atletici|Comments Off on Kojim sportom da se bavim kada ostarim?
Novosadska triatlon liga trčanja - odlično mesto gde možete besplatno trčati 2,3 ili 5km i proveriti svoju formu (organizuje Triatlon klub ,,Dynamic")

Novosadska triatlon liga trčanja – odlično mesto gde možete besplatno trčati 2,3 ili 5km i proveriti svoju formu (organizuje Triatlon klub ,,Dynamic”)

 

Ovde ćemo probati da damo odgovor na ovo pitanje i da preporučimo rekreativnu atletiku. read more

 

Nećemo isticati to da je važno da se bavimo sportom, nezavisno koliko godina imamo, jer to svi znamo. Ali, važno je da u tome i uživamo i da nam to bude zanimljivo, jer inače će motivacija za trening biti kratkog veka. Jer čim padne kiša, ili Vam u posetu dođe drugarica i tako to, htećete da preskočite trening.

 

Pa ima li neki trening koji je zanimljiv i nije jako težak, a da mogu i stariji ljudi da treniraju? A da nije joga ili aerobik…?

 

Rekreativna atletika može biti idealna za one ljude koji teže usavršavanju, koji vole tehničke sportove, koji vole da treniraju napolju, ali i za one koji vole da treniraju unutra, za one koji vole dinamične treninge i raznovrsnost

 

– Rekreativna atletika – treninzi se održavaju i napolju i unutra, menjamo okruženje za treniranje. Uživamo na suncu i u lepom vremenu, a kada je kiša ili zima, tada ,,bežimo u salu.”

 

– Rekreativna atletika obuhvata razne stvari, na primer – radićete ovo: vežbe na niskim i visokim preponama (koje se mogu podešavati prema Vašoj visini), vežbe na stepenicama, vežbe na merdevinama i kapicama, duga i kratka trčanja, vežbe snage, razne vežbe sa medicinkama od 2,3 ili 4 kg. (Bolje opremljeni atletski klubovi imaju i teretane). Tu su zatim i razne tehničke discipline, koje takođe mogu da treniraju “stariji” i da se takmiče u ovim disciplinama, na primer bacanje koplja ili bacanje kugle.

 

– Ukoliko volimo sportove gde možemo tačno pratiti svoj napredak, onda je opet vrlo dobro da odaberemo rekreativnu atletiku. A, tu je i veliki brok trka, maratona i polumaratona na komima možemo učestvovati, svi mi malo “stariji” i pratiti i analizirati svoja postignuta vremena na trkama.

 

– Ukoliko Vam je važno društvo dok trenirate, tada je rekreativna atletika opet, možda, dobar izbor. Kroz treninge i učestvovanje u veteranskim takmičenjaima ili rekreativnim trkama i slično, upoznaćete nove prijatelje. Zajedno ćete uživati i u naporima na treningu ili trkama, a takođe i u vreme odmora.Ovo su samo neki mali razlozi zašto je rekreativna atletika verovatno najbolji izbor. Pre početka bavljenja sportom (bilo kojim) preporučujemo odlazak lekaru i kontrolu. Tada ćete moći opušteno da trenirate.

 

Pročitajte još i

Koje patike za trčanje su najbolje?

 

 

About the Author:

Dejana je atletičarka kluba, osnivač kluba i trener. Diplomirani je profesor sporta i fizičkog vaspitanja (usmerenje trener atletike) i diplomirani je inženjer preduzetničkog menadžmenta. Odustala je od ideje da se bavi menažmentom jer joj se nije sviđao taj posao i odlučila da se bavi sportom i sportskom animacijom. Poseduje osnovnu licencu Atletskog saveza Srbije za rad u atletici broj 1/266. Dejana je autor bloga na ovom sajtu. Atletikom se bavi od malena, disciplina trčanje na srednje pruge. Značajniji rezultati: III mesto na 1500m na prvenstvu Srbije u Novom Sadu 2016; III mesto na prvenstvu Srbije na 10.000m na stazi u Sr. Mitrovici 2017; III mesto na prvenstvu Srbije u dvorani na 800m, Beograd 2017; 4. mesto na 3000m na prvenstvu Srbije u Kruševcu 2017. godine. Vaše ideje i komentari za websajt i blog su dobrodošli.