/, O atletici, Takmičenja/Kako izgleda KIDS’ Athletics takmičenje?

Kako izgleda KIDS’ Athletics takmičenje?

By | 2018-05-29T14:21:20+00:00 August 24th, 2014|Blog, O atletici, Takmičenja|Comments Off on Kako izgleda KIDS’ Athletics takmičenje?

 

Kako izgleda KIDS Athletics takmičenje?

KIDS Athletics

 

KIDS’ Athletics je projekat popularizacije atletike koji je pokrenuo IAAF (IAAF = International Association of Athletics Federation). Ovaj program otpočeo je 2005. godine i do kraja 2011. godine obuhvatio je 1,5 milion dece u 100 zemalja (podatak preuzet sa: http://www.iaaf.org/development/school-youth).

KIDS’ Athletics takmičenje je za decu ozrasta od 5 do 13 godina.

Ovako izgleda jedno takmičenje:

 

1. Podela dece u ekipe.

Svaka ekipa se sastoji od nekoliko članova, idealno 5 devojčica i 5 dečaka. Svaka ekipa oblači prsluk u svojoj boji (žuta, plava, zelena…)

 

2. Zagrevanje i vežbe kruženja i istezanja

Lagano trčanje oko 400-600 metara. Nakon toga rade se vežbe oblikovanja i mišići se pripremaju za predstojeću aktivnost.

 

3. Sprinterske vežbe i ubrzanja

Sprinterske vežbe se rade 10m nakon čega se radi ubrzanje na 30m. Sprinterske vežbe su: niski skip, visoki skip, izbacivanje potkolenica itd.

Ubrzanje je zapravo trčanje gde se brzina postepeno uvećava. Radi se da bi se mišići pripremili za sprint.

 

4. Takmičenje

Svaka ekipa odlazi na svoje mesto i takmiči se u jednoj disciplini. Na primer žuta ekipa odlazi na skok u dalj, plava ekipa trči poligon… Meri se ukupan postignut rezultat ekipe (to jest ukupan broj metara kod skoka u dalj, ukupno vreme potrebno da svi članovi ekipe istrče poligon… ) Discipine su:

–poligoni (sprint preko prepona, formula 1, slalom trčanje…)

–frog jump (žaba skokovi)

–bacanje medicinke

–bacanje koplja

–ekipni skok udalj

–troskok

–skok motkom

–rotaciono bacanje

–KIDS’ Athletics skokovi na postolju

–izdržljivo trčanje…

 

5. Sabiranje rezultata i sabiranje bodova ekipa

 

6. Proglašenje pobednika

 

Ako želite da vidite kako to izgleda pozivamo Vas da dođete i prisustvujete nekom od takmičenja. Informacije o takmičenjima biće objavljene na treningu ili na našoj Facebook stranici.

About the Author:

Dejana je atletičarka kluba, osnivač kluba i trener. Diplomirani je profesor sporta i fizičkog vaspitanja (usmerenje trener atletike) i diplomirani je inženjer preduzetničkog menadžmenta. Odustala je od ideje da se bavi menažmentom jer joj se nije sviđao taj posao i odlučila da se bavi sportom i sportskom animacijom. Poseduje osnovnu licencu Atletskog saveza Srbije za rad u atletici broj 1/266. Dejana je autor bloga na ovom sajtu. Atletikom se bavi od malena, disciplina trčanje na srednje pruge. Značajniji rezultati: III mesto na 1500m na prvenstvu Srbije u Novom Sadu 2016; III mesto na prvenstvu Srbije na 10.000m na stazi u Sr. Mitrovici 2017; III mesto na prvenstvu Srbije u dvorani na 800m, Beograd 2017; 4. mesto na 3000m na prvenstvu Srbije u Kruševcu 2017. godine. Vaše ideje i komentari za websajt i blog su dobrodošli.