Bacanje koplja

By | 2016-02-03T07:35:20+00:00 December 4th, 2015|Bacačke discipline, Blog, O atletici|Comments Off on Bacanje koplja

Bacanje koplja na našem treningu (uzrast 12 i 14 godina)

Bacanje koplja je jedna od zanimljivijih atletskih disciplina. Cilj je baciti koplje što dalje, a težina koplja za žene (seniorke) je 600 grama a za muškarce (seniore) je 800 grama. U ovom tekstu biće više reči o tome šta je potrebno uraditi da bi se koplje daleko bacilo, kako se uči tehnika i o vežbama koje kopljaši rade na treningu.

 

Koliko je teško koplje?

–Težina koplja za mlađe uzraste na takmičenjima je:

 

–Mlađe juniorke (uzrast 16 i 17 godina) bacaju koplje od 500 grama. Starije juniorke (18 i 19 godina) bacaju koplje od 600 grama.

–Mlađi juniori (uzrast 16 i 17 godina) bacaju koplje od 700 grama. Stariji juniori (18 i 19 godina) bacaju koplje od 800 grama.

–Starije pionirke (devojčice uzrasta 14 i 15 godina) bacaju koplje 400g.

–Stariji pioniri (dečaci uzrasta 14 i 15 godina) bacaju koplje težine 600g.

–Mlađi pioniri i pionirke (uzrast 12 i 13 godina) bacaju vorteks. Više o bacanju vorteksa pročitajte ovde: bacanje vorteksa.

 

Kada se počinje sa treninzima bacanja koplja?

Osnove bacanja koplja već se mogu raditi i sa uzrastima dece od 8-11 godina. Deca ovog uzrasta bacaju koplje težine 300 grama ili bacaju vorteks. Uči se osnova tehnike, pozicija ruke pri izbačaju, položaj nogu, način zaleta…

 

 

Bacanje koplja od 300g za mlađe uzraste

Kada kreću ozbiljniji treninzi?

Malo ozbiljniji treninzi kreću u uzrastu starijih pionira (deca 14 i 15 godina), kada počinje da se baca pravo koplje. Uporedo sa učenjem tehnike rade se i razne druge vežbe i vrlo je važno ojačati trbušne i leđne mišiće, zatim mišiće leđa, ruku, ali i nogu. Dakle, celom telu posvećuje se ravnomerna pažnja, a NE samo rukama.

 

 

Šta kopljaši sve rade na treningu?

Atletičari kojima je disciplina bacanje koplja imaju veoma raznovrsne i zanimljive treninge. Sadržaj treninga zavisi od toga da li je u pitanju osnovni ili takmičarski period.

U osnovnom periodu (kada nema takmičenja) rade se bazični treninzi. Radi se izdržljivo trčanje, sprintevi, razne vrste skokova, vežbe na preponama, vežbe snage, vežbe sa medicinkama…

U takmičarskom periodu rade se specifične kopljaške vežbe, ali pored toga posvećuje se pažnja i sprintevima, vežbama na preponama, vežbama koordinacije i naravno teretani, vežbama snage…

 

 

Da li su kopljaši i kopljašice debeli?

Ne. Za bacanje koplja važna je eksplozivnost. Uglavnom su visoki i malo jaki, imaju jače noge ali nikako nisu debeli.

 

 

Šta je potrebno da bi neko bio uspešan u bacanju koplja?

Potrebna je eksplozivnost, snaga, brzina, dobra tehnika bacanja, dobar trener…

Važno je da osoba ume da zapaža detalje i lako primeni ono što vidi i čuje. To jest važno je da osoba lako usvaja tehnike, da poseduje dobru koordinaciju i kontrolu nad svojim telom.

 

Pročitajte još i:

Kako da dete zavoli treninge?

Ukoliko ste zainteresovani za ovu disciplinu, pozivamo Vas da nam se pridružite                                   na treninzima. U našem klubu radi se bacanje koplja od 300 grama (za mlađe                                       uzraste) i bacanje koplja od 400g i 500g za starije uzraste.

Raspored treninga atletskog kluba ,,S Athletics” nalazi se na našem websajtu,                                      kada kliknete na treninzi.

About the Author:

Dejana je atletičarka kluba, osnivač kluba i trener. Diplomirani je profesor sporta i fizičkog vaspitanja (usmerenje trener atletike) i diplomirani je inženjer preduzetničkog menadžmenta. Odustala je od ideje da se bavi menažmentom jer joj se nije sviđao taj posao i odlučila da se bavi sportom i sportskom animacijom. Poseduje osnovnu licencu Atletskog saveza Srbije za rad u atletici broj 1/266. Dejana je autor bloga na ovom sajtu. Atletikom se bavi od malena, disciplina trčanje na srednje pruge. Značajniji rezultati: III mesto na 1500m na prvenstvu Srbije u Novom Sadu 2016; III mesto na prvenstvu Srbije na 10.000m na stazi u Sr. Mitrovici 2017; III mesto na prvenstvu Srbije u dvorani na 800m, Beograd 2017; 4. mesto na 3000m na prvenstvu Srbije u Kruševcu 2017. godine. Vaše ideje i komentari za websajt i blog su dobrodošli.