/, O atletici/Kako da dete zavoli treninge?

Kako da dete zavoli treninge?

By | 2018-05-29T14:31:26+00:00 July 15th, 2014|Blog, O atletici|0 Comments

Kako da dete zavoli treninge?Kako da dete zavoli treninge?

Ok, dosta dece voli da trenira i mnogi jedva čekaju trening… Ali tu su i oni koji kada je reč o treninzima, paa radije ne bi išli ili ih mrzi. Šta sa takvom decom? U ovom postu biće više reči o tome kako da se kod dece stvori ljubav prema sportu i treninzima i kako da se to održi. Pa, da krenemo od početka…

 

1. Koje su želje deteta i kakvo je ono osoba?

Potrebno je da sport kojim se dete bavi bude onaj sport koji je dete odabralo. Dobro je da dete proba više sportova kako bi pronašlo onaj sport u kojem se najbolje pronalazi. Pravo vreme da se krene sa sportom za većinu sportova je onda kada se polazi u školu. Tada je vreme da dete proba više vrsta treninga i takmičenja.

Na odabir sporta često imaju uticaj i drugari, pa deca biraju onaj sport gde imaju najbolje društvo. Nema nekih jasnih pravila koji je sport za koji tip osobe, često se misli da su individualni sportovi za introvertne osobe za ekipni za one društvenije i agresivnije.

Važno je da dete ima interesovanje i motivaciju za bavljenje određenim sportom, da je sport u skladu sa njegovim željama. To kakvo je dete tip osobe nije toliko bitno, jer se osobine i sklonosti menjaju vremenom. Sport može uticati pozitvno na dete i dovesti do toga da dete razvije potrebne osobine za dati sport uz pomoć dobrih trenera.

 

2. Deca ne smeju biti opterećena pritiskom

Važno je da roditelji ne opterećuju decu time da moraju biti najbolji ili da moraju uvek da pobede i sl. Roditelji ne bi trebalo da budu suviše uključeni u trening, na utakmicama ne bi trebalo da urlaju, nerviraju se i sl. To nikako. Entuzijazam roditelja je u redu, ali treba da postoje granice.

Dobro je da se deca nagrade za uspeh u sportu, da se adekvatno vrednuje njihovo zalaganje i trud. Svaki roditelj treba da bolje upozna sport kojim se dete bavi i pronađe šta je to što najbolje utiče na motivaciju deteta i njegov uspeh na takmičenjima.

 

3. Proverite kakav je klub u pitanju i kakav je odnos prema deci

Posetite treninge deteta kako bidte bili sigurni da je odnos trenera prema deci adekvatan, da postoji pravilan program treninga prilagođen dečijem uzrastu i kako biste se uverili koliko su treninzi kvalitetni.

Danas je veliki izbor sportskih klubova na raspolaganju i lako je pronaći najbolji klub.

Važno je da je deci na treninzima lepo, da treneri umeju da ukombinuju odgovarajući intenzitet treninga i mogućnosti dece. Važno je da treneri nisu isuviše blagi ili da nisu onaj tip trenera koje je baš briga da li se deca trude na treningu ili ne.

 

4. Treninzi ne trebaju biti prečesti

Stručnjaci preporučuju da deca do šestog razreda trebaju da imaju 3 treninga nedeljno. Ona manja deca (do 7 godina) bi trebala da imaju  2 treninga nedeljno.

 

5. Treninzi trebaju da traju oko 1h

Da, za decu do 12 godina treninzi bi trebali da traju oko sat vremena, a za onu mlađu decu (do 7 godina) bi trebali da traju oko 45 minuta.

 

6. Trenizi treba da budu zanimljivi deci

Dečiji treninzi treba da budu raznovrsni, interesantni i zabavni. Monotoni, jednolični treninzi brzo dosade deci. Pre nego što upišete dete u klub, prisustvujte treninzima ili se dobro raspitajte o klubu i trenerima.

Ipak, to ne znači ni da svaki trening treba da bude ekstra zabavan, jer tu su i treninzi za jačanje muskulature (vežbe snage) koje deci možda nisu zanimljivi ali su itekako važni za pravilan razvoj tela.

 

I, na kraju, kada ste pročitali ovaj post o tome kako da dete zavoli treninge, i kada odlučite da upišete dete na neki sport u Sremskim Karlovcima, pozivamo Vas da posetite i treninge atletskog kluba S Athletics i našu Facebook stranicu: Atletski klub S Athletics Sremski Karlovci

About the Author:

Dejana je atletičarka kluba, osnivač kluba i trener. Diplomirani je profesor sporta i fizičkog vaspitanja (usmerenje trener atletike) i diplomirani je inženjer preduzetničkog menadžmenta. Odustala je od ideje da se bavi menažmentom jer joj se nije sviđao taj posao i odlučila da se bavi sportom i sportskom animacijom. Poseduje osnovnu licencu Atletskog saveza Srbije za rad u atletici broj 1/266. Dejana je autor bloga na ovom sajtu. Atletikom se bavi od malena, disciplina trčanje na srednje pruge. Značajniji rezultati: III mesto na 1500m na prvenstvu Srbije u Novom Sadu 2016; III mesto na prvenstvu Srbije na 10.000m na stazi u Sr. Mitrovici 2017; III mesto na prvenstvu Srbije u dvorani na 800m, Beograd 2017; 4. mesto na 3000m na prvenstvu Srbije u Kruševcu 2017. godine. Vaše ideje i komentari za websajt i blog su dobrodošli.