/, O atletici/Zašto da odaberete rekreativnu atletiku?

Zašto da odaberete rekreativnu atletiku?

By | 2019-01-30T12:25:47+00:00 August 29th, 2016|Blog, O atletici|Comments Off on Zašto da odaberete rekreativnu atletiku?
U Novom Sadu svake srede odnosno subote (tokom jeseni i zime) trči se liga. Namenjena je atletičarima, triatloncima i rekreativnim trkačima. Distance: 2km,3km,5km,8km.

U Novom Sadu svake srede odnosno subote (tokom jeseni i zime) trči se liga. Namenjena je atletičarima, triatloncima i rekreativnim trkačima. Distance: 2km,3km,5km,8km.

 

Iako ste “stari” 🙂 želite i dalje da se bavite sportom. Odlično! Kod nas u Karlovcima počinjemo sa rekreativnom atletikom, jer imamo odlične uslove za to – stadion, prirodu, Dvorsku baštu i stazu pored Dunava, a tokom zime imamo toplu salu.

 

1. Sport prirodan telu

Atletika je bazični sport (pored plivanja i gimnastike). Trčanje, bacanja, skokovi su prirodni pokreti tela. Pored toga, na našim treninzima radiće se i razne vežbe snage, koordinacije, izdržljivosti, brzine…

NIje komplikovan, a deluje na telo.

 

2. Raznovrsni treninzi

Atletika sadrži veliki broj vežbi koje se rade na treninzima. Pored trčanja, skokova i bacanja, rade se razne vežbe na preponama (visokim i niskim), na merdevinama, kapicama, stepenicama, pesku ili travi, zatim vežbe snage sa medicinkama, ekspanderima, tegovima, TRX-om… Pored toga, atletičari rade i neke elemente joge i pilatesa.

 

3. Zabavni treninzi

Zabavni zbog okruženja, jer je to ekipa ljudi koja je slična Vama. I treninzi atletike su mesto gde možete zaboraviti na sve svoje probleme, jer su neke od vežbi veoma zahtevne i zahtevaju punu pažnju i koncentraciju, tako da nemate vremena da mislite o nečemu drugom.

Može se trenirati uz muziku.

Vežbe su nekada tako zahtevne, tako da ćete se smejati svojim prijateljima sa kojima trenirate dok pokušavaju da ih izvedu.

 

4. Merljivi rezultati

Da bismo videli koliko ste napredovali, ukoliko neko od članova to želi, možemo raditi kontrolne treninge, kada ćemo meriti vreme postignuto u trčanju na 1km i sl. Lako ćete videti da li ste napredovali u svojoj brzini i izdržljivosti ili ne.

 

5. Na svežem vazduhu

Napolju radimo veći deo godine.

 

6. Delotvorne vežbe

Da, probaćete, videćete. Naravno, ne želimo da odmah na početku dobijete jaku upalu mišića, tako da sa vežbama koje radimo trebamo postepeno ići.

 

7. Možete da trenirate i sami, ali onda nemojte doći kod nas 😉

Samo odete napolje i uživate u trčanju. I možda se prijavite i da istrčite neku trku na 5km, a možda i polumaraton. Toliko je trka u našem okruženju…

 

Pročitajte još i:

Kako izgleda trening atletike?

About the Author:

Dejana je atletičarka kluba, osnivač kluba i trener. Diplomirani je profesor sporta i fizičkog vaspitanja (usmerenje trener atletike). Diplomirani je inženjer preduzetničkog menadžmenta (FTN u Novom Sadu). Odustala je od ideje da se bavi menažmentom jer joj se nije sviđao taj posao i odlučila da se bavi sportom i sportskom animacijom. Poseduje osnovnu licencu Atletskog saveza Srbije za rad u atletici broj 1/266. Dejana je autor bloga na ovom sajtu. Atletikom se bavi od malena, disciplina trčanje na srednje pruge. Značajniji rezultati: III mesto na 1500m na prvenstvu Srbije u Novom Sadu 2016; III mesto na prvenstvu Srbije na 10.000m na stazi u Sr. Mitrovici 2017; III mesto na prvenstvu Srbije u dvorani na 800m, Beograd 2017; 4. mesto na 3000m na prvenstvu Srbije u Kruševcu 2017. godine. Vaše ideje i komentari za websajt i blog su dobrodošli.