/, O atletici/Zašto je atletika pravi sport za Vaše dete?

Zašto je atletika pravi sport za Vaše dete?

By | 2018-05-29T14:40:48+00:00 June 19th, 2014|Blog, O atletici|0 Comments
Zašto je atletika pravi sport za Vaše dete?

Zašto atletika?

Zašto atletika?

Možda se Vi kao roditelj pitate zašto izabrati atletiku pored toliko drugih sportova? Šta je to što atletiku čini boljom u odnosu na druge sportove? U ovom postu pokušaćemo da Vam odgovorimo na to pitanje.

 

Prema raspoloživim podacima, Olimpijske Igre održavale su se još daleke 776 godine pre nove ere, kada su glavne discipline bile upravo atletske discipline, i to bacanje diska, bacanje koplja, skok u dalj i trčanje. Atletika je, dakle, jedan od prvih sportova koji su se pojavili jer prati prirodne pokrete svojstvene čoveku kao što su trčanje, skakanje i bacanje sprava.

 

Koji su dakle razlozi?

 

1. Atletika je sport svojstven prirodi ljudskog tela. Trčanje, skakanje i bacanje su urođeni i prirodni pokreti čoveka. U odnosu na druge sportove kao što su fudbal, gimnastika ili rvanje mnogo se ređe javljaju povrede.

 

2. Prirodno okruženje za treniranje. Većim delom godine se treninzi održavaju napolju, na svežem vazduhu, u prirodi i na prirodnom svetlu To je čini pogodnom za decu koja imaju problema sa prašinim ili alergijama.

 

3. Atletika ravnomerno razvija celo telo. Na treninzima, pažnja se poklanja razvoju snage, brzine, agilnosti, izdržljivosti i fleksibilnosti. Nema rane specijalizacije za određenu disiplinu, sve do juniorskog uzrasta (od 15. godine) što znači da je atletika odličan sport za pravilan i sveobuhvatan psiho-fizički razvoj deteta.

 

4. Sport i za individualce i za one sa timskim duhom. U atletskim disciplinama se takmiči pojedinačno, dakle svako za sebe kao na primer u skoku u dalj, u bacanju koplja, bacanju diska ili u trčanju. Ipak, to su discipline gde se takmiču u timu a to su štafete 4x100m i 4x400m. U ovim štafetama ekipu čine 4 takmičara i svaki od njih trči 100m to jest 400m nakon čega predaje ptafetnu palicu svom trkaču u timu.

 

5. Razvija disciplinu i ličnu odgovornost. Budući da atletičari najvećim delom takmiče pojedinačno svako u svojoj disciplini, to kod osobe razvija ličnu odgobornost za sopstveni rezultat.

 

 

Ipak, nećemo sad baš toliko hvaiti atletiku, svaki sport ima svoju lepotu i prednosti, a ukoliko se ipak opredelite za treniranje atletike, posetite nas na treninzima Atletskog kluba Es Atletiks u Sremskim Karlovcima.

 

Pročitajte ovo:

Zašto je važno da se dete takmiči u sportu?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

facebook_16

 

Posetite nas i lajkujte na Facebook-u: Atletski klub S Athletics

 

 

 

About the Author:

Dejana je atletičarka kluba, osnivač kluba i trener. Diplomirani je profesor sporta i fizičkog vaspitanja (usmerenje trener atletike) i diplomirani je inženjer preduzetničkog menadžmenta. Odustala je od ideje da se bavi menažmentom jer joj se nije sviđao taj posao i odlučila da se bavi sportom i sportskom animacijom. Poseduje osnovnu licencu Atletskog saveza Srbije za rad u atletici broj 1/266. Dejana je autor bloga na ovom sajtu. Atletikom se bavi od malena, disciplina trčanje na srednje pruge. Značajniji rezultati: III mesto na 1500m na prvenstvu Srbije u Novom Sadu 2016; III mesto na prvenstvu Srbije na 10.000m na stazi u Sr. Mitrovici 2017; III mesto na prvenstvu Srbije u dvorani na 800m, Beograd 2017; 4. mesto na 3000m na prvenstvu Srbije u Kruševcu 2017. godine. Vaše ideje i komentari za websajt i blog su dobrodošli.