Skok u dalj

By | 2018-05-29T14:32:28+00:00 July 4th, 2014|Blog, Skakačke discipline|0 Comments

Sta je skok u daljU ovom postu ukratko ćemo Vam opisati disciplinu skoka u dalj. Ovo je jedna od najpopularnijih atletskih disciplina koja je bila na programu već na prvim Olimpijskim igrama u Atini 1896. godina.

Skok u dalj je skakačka disciplina (ostale skakačke discipline su troskok, skok u vis i skok motkom.) Skok u dalj skače se iz zaleta, koji je dužine oko 20m, nakon čega sledi odraz i skok u pesak. Svetski rekord u skoku u dalj za muškarce iznosi 8,95 metara, a za žene 7,52metara.

 

Kako se skače?

Cilj kod skoka u dalje je skočiti što je dalje moguće. Skok u dalj se sastoji iz 4 faze: faze zaleta, faze odskoka, faze leta i faze doskoka. Opisaćemo kratko svaku od tih faza.

 

1. Faza zaleta

Zalet za skok u dalj iznosi oko 20-ak metara (za decu je taj zalet naravno kraći) i potrebno je da se trči što brže, kako bi se što dalje skočilo.

 

2. Odskok

Skakač postavlja odraznu nogu (to je noga kojom se skakač odražava, večini ljudi odrazna noga je leva) na dasku za odskok. Odskok je vrlo važan da bi skok bio dobro izveden. Kontakt sa daskom treba da bude što kraći, nakon čega sledi faza leta.

 

3. Faza leta

U toku leta, skakač čino određene pokrete kako bi što duže ostao u vazduhu i što dalje skočio.

 

4. Doskok

Potrebno je da se u doskoku noge iznesu što više napred kako bi skok bio što bolji i da se bezbedno doskoči u pesak.

 

 

Posetite nas na Facebook-u, kliknite ovde ili na ikonicu Facebook-a.

About the Author:

Dejana je atletičarka kluba, osnivač kluba i trener. Rođena 1990. u Novom Sadu. Diplomirani inženjer preduzetničkog menadžmenta (FTN u Novom Sadu), a trenutno završava studije na Fakultetu za sport i turizam “Tims” u Novom Sadu (profesor sporta i fizičkog vaspitanja, trener atletike). Poseduje osnovnu licencu Atletskog saveza Srbije za rad u atletici broj 1/266. Dejana je autor bloga na ovom sajtu. Atletikom se bavi od malena, disciplina trčanje na srednje pruge. Značajniji rezultati: III mesto na 1500m na prvenstvu Srbije u Novom Sadu 2016; III mesto na prvenstvu Srbije na 10.000m na stazi u Sr. Mitrovici 2017; 4. mesto na 3000m na prvenstvu Srbije u Kruševcu 2017. godine. Dejana se od 2018-e godine takmiči za ovaj klub, a pre toga takmičila se za Atletski klub ”Vojvodina”, gde i dalje trenira. Vaše ideje i komentari za websajt i blog su dobrodošli.