Takmičenja u atletici 2018-05-20T12:35:40+00:00
Takmičenja u atletici

Atletske discipline (Mihail Dudaš, rekorder Srbije u desetoboju i učesnik Olimpijade u Londonu)

 

Takmičenja u atletici su raznovrsna i zabavna. Atletika je jedan od najpoznatijih i najpopularnijih sportova na svetu. Naziva se još i “kraljica sportova” jer je sveobuhvatna i zato jer ovaj sport prati prirodne pokrete ljudskog tela.  Spada u bazični sport, što znači da je osnov za sve druge sportove. Atletika se sastoji iz velikog broja takmičarskih disciplina, koje se mogu podeliti u 3 velike grupe:

1. Trkačke discipline

To su sprint (trke na deonicama do 400m), srednje pruge (trke na deonicama od 800m do 3000m), duge pruge (trke na 5000m i duže od 5000m), trčanje preko prepona (trke na 100m prepone i 400m prepone za žene i 110m prepone i 400m prepone za muškarce) i štafete (4x100m i 4x400m). Često su sprinterske discipline i najpopularnije za gledanje.

 

2. Bacačke discipline

To su bacanje koplja, bacanje kugle, bacanje diska i bacanje kladiva. Ukoliko želite da saznate više o bacačkim disciplinama za decu, kliknite ovde. Bacačke discipline zahtevaju snagu, brzinu, eksplozivnost i dobru tehniku bacanja.

 

3. Skakačke discipline

To su skok udalj, troskok, skok uvis, skok motkom (ukoliko želite da saznate više o dečijem skoku motkom, kliknite ovde). Skakačke discipline zahtevaju skočnost, brzinu, eksplozivnost i dobru tehniku. Izgleda veoma jednostavno, kada se gleda sa strane, ali za dobar rezultat potrebne su godine treninga.

 

Pozivamo Vas da pogledate naš BLOG.

 

facebook_16

 

Ako želite da nas posetite na Facebook-u, kliknite ovde: Atletski klub Es Atletiks Sremski Karlovci.